Silikakiteet pystyvät poistamaan kosteutta ajan kanssa
Silikakiteiden vaikutus alkaa näkyä muutamassa päivässä, koska piioksidin huokoset imevät tehokkaasti kosteutta.
 
Silikarakeiden turvallisuus 
 

Silikan päämateriaali piidioksidi ei ole sinänsä vaarallista. Yleensä rakeita käsitellään vesipitoisuutta ilmentävillä lisäaineilla, kuten sinisiä rakeita, jotka ovat usein haitallisia tai jopa syöpää aiheuttavia. Tällöin aine on vaarallista nieltynä tai joutuessaan silmiin. Silikapöly suurina määrinä saattaa ärsyttää ihoa.

Mistä silikarakeita saa? 

Monet tuotepakkaukset sisältävät silikapusseja, jotka kannattaa säilyttää. Askartelukaupoista löytyy kukankuivausrakeita, jotka voi laittaa suodatinpussin sisälle. Voit käyttää silikaattipohjaisia kissanhiekkoja kuten Rainbow tai Pirkan kissanhiekan vaaleita rakeita (Silikageeli, Kristallihiekka). Bentoniittipohjaiset eivät sovellu kuivattamiseen, koska niiden luonnonsavi muuttuu liejuksi.

Silikakiteiden käyttötapoja
 
Silikakiteet estävät ikkunoiden välissä huurtumista ja metalliesineiden ruostumista (Esimerkkeinä työkalupakki, partaterät, asuntovaunu, kameralaukku ja aseiden säilytys). Kaada silikakiteitä huokoiseen kankaaseen esim. sukkaan. Laita sukan varsi esim. ilmastointiteippirullan sisään ja kääri kankaan reunat rullan ympärille, jolloin saat siitä suppilon helpottamaan täyttöä. Solmi sukka kiinni. Säilytä yhtä tai useampaa silikonisukkaa autossa mm. kojelaudalla tai penkin alla poistamaan kosteutta ikkunoista.
 
Ne auttavat kuiva-ainehyllyllä säilyttämään paremmin lemmikkien ruokia, suolaa, jauhoja ja sokeria.

Silikarakeet estävät siemeniä homehtumasta sekä lannoitteita ja jauhemaisia pesuaineita kovettumasta.
 
Niitä voi käyttää jalkineiden kuivaamisessa, sekä vaatekomerossa ja (matka)laukussa poistamaan hajuja ja pidentämään nahan ikää.
 
Silikakiteet suojaavat tärkeitä papereita, valokuvia, hopeaesineitä ja geokätköilyssä lokivihkoa.
 
Silikarakeilla voi yrittää pelastaa vähän kastuneen elektronisen laitteen.

Kastuneen puhelimen pelastaminen

Katkaise virta heti, jos se onnistuu. Älä yritä käynnistää äläkä lataa puhelinta.

Poista kastuneen laitteen akku ja muistikortti. Jätä kuivumaan mahdollisimman paljon avattuna. 

Laita laite monen Silika geelipussin kanssa umpinaiseen rasiaan tai muovipussiin ja jätä seisomaan. 

Puhelimen takuu raukeaa sen kastuessa, mutta kotivakuutus voi korvata vahingon.

Silikarakeiden tehokkuus

Jos silikarakeita käyttää runsaasti, voivat ne imeä paljon vettä kuten silikaattipohjaiset kissanhiekat. Pienet pussit eivät riitä veden poistamiseen, mutta pystyvät pitämään sisällön kuivana mm. sitomalla itseensä kondensoituneen kosteuden muovirasiassa tai Minigrip-pussissa. 

Väriä muuttavat silikageelit, uudelleenkäyttö ja korvaaminen
 
Säilytä silikakiteitä suljetussa muovipussissa  tailmativiissä purkissa auringonvalon ulottumattomissa, koska ne imevät kosteutta huoneilmasta.

Useimmat geelit muuttavat väriään, kun niihin kertyy tarpeeksi kosteutta. Sininen silikageeli sisältää kobolttikloridia, joka Suomessa  on luokiteltu syöpäsairauden vaaraa aiheuttavaksi. Sitoessaan kosteutta se muuttuu violetiksi ja lopulta vaaleanpunaiseksi, jolloin se on korvattava tai kuivatettava.

Kuivata ilman pussia uunissa n. 100-120 °C viitisen tunnia kunnes alkuperäinen väri on palautunut. Paperipussien kuumennuksessa täytyy noudattaa varovaisuutta. Kuivatuksissa silika vähitellen murenee, jonka jälkeen se on syytä vaihtaa uuteen.

Kananmunien tuoreus, raakuus, kypsyys, paras käyttöikä ja säilytys

Kananmunien tuoreus, raakuus, kypsyys, paras käyttöikä ja säilytys

Pohjaan eri asentoihin jäävät munat voi turvallisesti käyttää. 
 

Sen sijaan kaikki


YHTEYSTIEDOT
DisqusinTietosuoja.
Disqusissa älä myy tietojani.

Kommenttia

blog comments powered by Disqus

Banner